I 2017 kjøpte russegruppen “Hierarkiet 2018” russebussen fra firma Redbuss AS. I løpet av et halvt år ble bussen totalrenovert: Nå hyller russen de unge gründerne. – Bussen ble kåret til Norges Beste Russebuss

Skrevet av: Petter Andresen | Dato: 10 mai 2018

Igor (21) og Rodrigo (21) startet russebussmarked.no sammen med Marek (31) rett etter studiene. I løpet av veldig kort tid skapte de stor suksess: Flere av de større prosjektene endte med å vinne kåringer og konkurranser.

– Startet fordi vi ble lurt 

Først og fremst, hvorfor startet dere med oppussing av russebusser?

– Hele idéen bak russebussmarked var å hjelpe russen å ikke bli lurt. Da vi selv var russ i 2015 ble vi lurt av diverse leverandører. Konkurransen var for lett og leverandørene kunne rett og slett bestemme prisene sine helt på egenhånd. Det tok helt av! Forteller Igor 

Les også: Russ betalte 50.000 kroner til grafittimaler – så gikk han under jorden

– Det var først og fremst her det hele begynte, vi visste vi kunne levere bedre Fortsetter Rodrigo

Selger nyere busser til russen

– Målet fremover er å kjøpe inn nyere busser og selge dem videre. Slik vi gjorde med “Hierarkiet 2018”. Forteller Marek

– De kjøpte en full buss-pakke hos oss. Inkludert oppussing, ombygging av interiøret, graffiti på utsiden, lyd og lys og alle godkjenninger du trenger for å få skilter på veien.

Bussen avbildet på kontroll hos Statens Vegvesen – Bilde: Russebussmarked.no

– Ikke minst tar vi med alle bussene til forvaltningskontroll hos Statens Vegvesen. Her blir bussene sjekket grundig før de kjøres ut på veien. Får vi feil på kontrollen er vi nødt til å rette opp. Hvis ikke får vi et negativt vedtak. 

Les også: Sjekkliste før du tar med russebussen til kontroll

Bygger ruter-busser om til russebusser

 

Det lønner seg å kjøpe russebuss fra oss, da er du sikret på å “rulle” gjennom hele russetiden. 

– Krevende prosjekt.

Å bygge om en ruter-buss om til en russebuss er ikke en enkel prosjekt. Det kreves timesvis med planlegging og tett dialog med Statens Vegvesen. 

– Først må bussen kjøpes inn, deretter må du bygge den om, tilslutt viser du den på biltilsynet. Bygger du om en russebuss må du sette deg godt inn i reglene, hvis ikke går du fort på en smell. Her må du være nøye med å følge kjøretøyforskriften.

Alltid snakk med Statens Vegvesen før du gjør noe med bussen. 

Les også: Kun åtte av atten russebusser er godkjente i år

Bakkerst i bussen finner du en lekker lounge – Foto: Russebussmarked.no

Starter med dugnader

For å finansiere russetiden er det normalt for russen å tjene inn penger ved hjelp av dugnader. Enten om det er varetelling, plukke søppel eller stille som vakter på arrangementer. Det er også vanlig at russen finansierer feiringen ved hjelp av salgs-dugnader. Her er det normalt å selge doruller, renholdsmidler eller andre nytte-produkter

– Vi får stadig etterspørsel om dugnader fra russen. Neste mål er å ekspandere våre tjenester med dugnader. Da tenker jeg mest på dorull dugnad.

– Det blir stadig mer populært å selge doruller, vi kjenner en gruppe som klarte å tjene inn 300 000 kroner bare på dugnader! Det er mye penger spart fra egen lomme. Avslutter Igor