Drømmer du om å starte for deg selv? I denne artikkelen viser vi deg steg for steg hvordan du kan starte din egen bedrift. Det er ikke så lett som mange tror. Skal du i det hele tatt tjene noe penger fra bedriften din, må du regne med å ikke sove noen netter.

Skrevet av: Petter Andresen | Dato: 12 mars 2018

Tiden du legger til på å gjøre bedriften din større, er gull verdt. Bruker du ikke tid på bedriften din kan du heller gjøre noe annet, bedriften trenger deg fra dag 1 og til den dagen den klarer å drive av seg selv. Du må ha viljestyrke, motivasjon og alltid være på jakt etter nye markedsandeler og inntektskilder. Les videre så viser vi deg hvordan.

Les også: Slik registrerer du et aksjeselskap

1) Finn et produkt eller tjeneste

En bedrift selger enten et produkt (fysiske varer) eller en tjeneste, skal du starte en bedrift er det greit å bestemme seg på forhånd på hva man ønsker å selge.

Produkt

Skal du begynne å selge produkter må du skaffe deg først og fremst en leverandør. anbefaler vi å sjekke ut Alibaba eller Aliexpress, her finnes det tusenvis av leverandører som du kan ta direkte kontakt med.

Kilde: Alibaba.com

Har du f.eks interesse for å selge sko, søker du på “shoes”. Spørr gjerne etter en “sampel” før du bestemmer deg for å bestille en større mengde.

Se også: Slik finner du produkter som selger

PS: Vær forsiktig med å bestille uten å vite på forhånd hvordan kvaliteten på varen er. Det er nesten umulig å finne riktig kvalitet ut fra presentasjonen til bedriften på nett. Kjøp derfor en mindre mendre på starten.

Et annet triks for å finne gode leverandører, er å søke f.eks på google: “Shoes manufacturer China”

Kilde: Google

Å finne en leverandør som gir deg gode priser og samtidig matcher kvaliteten er en av de vanskeligste utfordringene ved å starte en bedrift. Det kan ta opp til flere år før du virkelig har funnet en leverandør du kan forholde deg til. Derfor: Start tidlig med å sjekke ut leverandører og forhandlere av produktet du ønsker å selge.

For tips på hvordan du kan finne leverandører på nett, sjekk ut denne videoen her: How To Find Wholesale Suppliers & Manufacturers

  • Tjeneste

Er du en av dem som ikke ønsker å investere i produkter kan et annet alternativt være å selge en tjeneste. En tjeneste kan f.eks være å male et hus, lage hjemmesider, fotograf, snekker-tjenester, etc etc.

Det er uendelig hvor mye du kan drive med. Det er kreativiteten og kunnskap som setter begrensinger her.

2) Finn ut hva som gir mest utbytte og mest lønnsomhet

Erfarne entreprenører finner ut som regel hvor pengene befinner seg. Det er ikke vits å begynne å selge “Classy-walks” hvis markedet ikke er der eller har dødt ut.

Vi anbefaler derfor at du studerer aktørene eller konkurrentene dine.

Proff.no er et verktøy der du kan studere andre aktører innenfor ulike bransjer.

Kilde: Proff.no

Tar vi f.eks å søker opp “blivakker.no” på proff.no vil du få frem de reelle tallene som bedriften jobben med. Her ser vi en betydelig økning fra årene, og vi ser klart å tydelig at markedet for sminke er gigantisk.

Omsetningen til blivakker i 2016 var nemlig: 349 205 millioner kroner. Nærmere en halv milliard i omsetning!

Les også: Dette er hvordan daniel wellington bygde opp en 228 millioner imperiet

Nå sitter du sikkert å tenke: “Kommer aldri til å klare å starte en bedrift som jobber med sminke”. Da tenker du nok feil, starter du en mindre nettbutikk, men har f.eks 5% av markedet. Står du med noen millioner i omsetning du også…

3) Ikke bind deg til unødvendige kostnader

Største feilen de fleste gründere gjør når de starter en bedrift, er at de binder seg til store kostnader. I de fleste tilfeller uten at du legger merke til det. Skal du leie deg et kontor før du i det hele tatt har fått noe omsetning. – Kan jeg nesten vedde på at du legger opp etter 1 år.

Bilde: Karrierestart

Det som kan være lurt er å sette opp et hjemmekontor. Når du føler at du har råd til å leie deg et større kontor, kan det være greit å flytte ut. Men før det: Ikke gjør det…

PS: Pass på telefon-selgerne rett etter du stifter et selskap. 

En typisk feil når man starter en bedrift, er at man tar seg tid til å snakke med selgere som ringer rundt å pusher deg til å kjøpe deres tjenester. Når du stifter til aksjeselskap eller en enkelmannsforetak og du setter igjen et telefon nr. til selskapet, blir du nærmest ett offer for selgerne som jakter etter ny-etablerte selskaper.

Les også: De ringer rundt og truer bedriftsledere

Bilde: Dagens næringsliv

Det er kostnanene som i lengden kan føre til at du må slå bedriften din konkuss. Vær derfor nøye med å velge ut hva du virkelig bruker pengene på.

Tips:

  • Skaff deg først omsetning før du binder deg til de store kostnadene.
  • Skriv ned et oversikt over de fremtidige kostnadene.
  • Prøv å hold deg unna telefon selgere etter opprettelsen av selskapet.

4) Skriv ned en skikkelig forretningsplan

En forretningsplan kan hjelpe deg å ha oversikt over fremtidige mål og planer. Hvem skal du selge til? I hvilken områder skal du prøve å nå kundene dine på? Hvor mye penger skal jeg legge ned i prosjektet? Hvilket selskapsform ønsker jeg å jobbe med?

Bilde: Inc.com

Skriver du ned en skikkelig forretningsplan blir dette som en grunnmur for virksomheten din. Her vil du få en oversikt over økonomien, markedet, konkurrenter, finansiering og ikke minst forretningsideen bak det hele. Er du usikker på hvordan du lager en forretningsplan, kan du sjekke ut denne lenken her fra DnB: forretningsplan

En forretningsplan kan også hjelpe deg å skaffe deg økonomiske ressurser og interesse fra eventuelle investorer. Er du heldig kan du til og med få finansiert start innskuddet fra Innovasjon Norge. Les mer om tilskudd og lån til gründere her

Les også: Hvordan få inntil 600 000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge

5) Skaff deg en hjemmeside

Har du noen kroner “til overs” som du vil investere i bedriften, er det lurt å sette det inn på en hjemmeside.

Men du tror kanskje nå at du må ut med flere titusener av kroner?

Svaret er rett og slett: Nei, det trenger du ikke.

Det eneste du trenger er 300 kr for å kjøpe deg en domene, da har du både domene og plass i et år for en komplett hjemmeside.

Dette er selvfølgelig den minste pakken du kan ha, men samtidig den sunneste måltiden for lommeboka.

Oversikt over selskaper som tilbyr hosting av domener Bilde: Norid

De største i Norge er blant annet  domeneshop, one.com, uniweb.no, proisp, etc.

Skal du ha en enkel løsning, hadde jeg personlig gått for one.com. Har du litt mer peiling på hjemmesider hadde jeg gått for domeneshop, google hosting eller raske sider AS.

Er du nybegynner på dette, kan du søke deg fort opp på Youtube hvordan du setter opp en hjemmeside: