Har du lyst å tjene litt ekstra penger uten å investere en formue? Finn deg en sidejobb hvor du tjener penger på ferdighetene dine. Tenk på hvilke ferdigheter du innehar i dag, og hva du kan gjøre for å begynne å tjene penger på disse ferdighetene. I mange tilfeller er det mulig å starte med mindre enn 10 000 kroner.

Skrevet av: Petter Alvern | Dato: 02 juli 2019 

Still deg selv først spørsmålet: ”Hva er min lidenskap?”, anbefaler karriere- og coach Deborah Brown-Volkman. Hun sier at det folk ønsker er kontroll over sin egen karriere, og det å starte en bedrift for under 10 000 kroner er derfor en god måte å teste ut om idéen din har potensiale eller ikke.

 Så snart du tenker at du er inne på noe, gjør det du kan for å holde kostnadene nede.

Dette innebærer å gjøre de fleste forberedelser, planlegging, analyser og andre viktige oppgaver selv, uten å benytte profesjonelle.

Les også: Hvordan starte egen bedrift

Her er 23 idéer som vil hjelpe deg på vei;

1) Veileder/lærer

Hvis du har en ferdighet, lær den bort. Å lære et tema som du mestrer bort til andre, kan gi deg en god side-inntekt og relativt høy timelønn og dermed være med å “rakett-starte” ditt mål om økonomisk frihet.

2) Hundepasser

Er du glad i hunder, og liker å trene? Hunde-passing er en enkel type bedrift å starte. Hundepassere tjener som regel mellom 100-250 kr i timen. Har du 10 hundepassere i hele Oslo, har du plutselig 10 000 kr dagen? Har du noen gang tenk på å starte en “hundepasser” bedrift?

Les også: Slik kan du tjene penger i ferien

3) Fashion-stylist

Er du flink med mote og sminke? I så fall er det mulig å tjene penger på dette. En bra måte å starte på er å style et par av dine venner for en fest, og be dem om å fortelle sine venner om arbeidet du utførte.

På denne måten kan du raskt få deg et navn innenfor det du gjør, noe som etter hvert kan resultere i at du starter profesjonelt.

4) PR-ansvarlig

Alle bedrifter, spesielt større, har behov for en PR-ekspert som vet hvordan de skal forholde seg til resten av samfunnet, skape blest rundt sine produkter og tjenester, og ikke minst håndtere kriser på en best mulig måte.

F.eks: Boblespa.no er en nettbutikk som selger oppblåsbart boblebad, av merkevaren “Lay-Z-Spa”. Etter at Petter Andresen tok over markedsføringsjobben for firma, har omsetningen økt betydelig. Blant annet ved å kjøre konkurranser på Facebook:

Dette blir da en “Win/Win” situasjon for deg og bedriften, og på den måten kan dere tjene penger sammen. Om du skaffer deg 5-10 bedriftskunder, har du enkelt en månedslønn…

5) Fotograf

Er du glad i å ta bilder, er det mulig å begynne å tjene penger på denne interessen. Her er det viktig at du har et godt kamera, en tripod og annet nødvendig utstyr, noe som fort vil overstige 10 000 kroner. Er du flink til å finne ting brukt, kan du likevel være heldig og få kjøpt alt nødvendig utstyr for under 1000 kroner. Freelance-fotografer kan tjene svært godt – avhengig av renommé og erfaring.

6) Utføre ærend

Tid blir en viktigere og viktigere ressurs for folk flest, noe som gjør at mange er villige til å betale andre for å utføre viktige ærend de selv ikke har tid til. Lønnen er ganske lav, men igjen er dette kanskje den enkleste bedriften å starte av alle.

7) Transkribent

Alt fra videoer til lydopptak og taler – det er mye forskjellig materiale som behøver å bli transkribert over til tekstformat. Om du er dyktig med tastaturet og har noen timer til overs og en datamaskin, kan du raskt starte din egen transkriberings-bedrift.

8) Freelance-skribent

De fleste bedrifter og nettsteder har behov for interessant innhold. Dette skaper en god mulighet for deg som er flink til å skrive, og ønsker å bruke denne ferdigheten til noe som kan tjene deg penger. Freelance-skribenter er som regel betalt pr utførte prosjekt, noe som gjør at lønnen vil variere i stor grad.

9) Smykkemaker

Tjenester som for eksempel Etsy, hvor alle kan selge sine hjemmelagde smykker og andre produkter, har gjort det mulig for kreative og fingernemme sjeler til å enkelt selge sine produkter over internett. Her er det kun antall kunder som setter begrensninger for hvor mye du kan tjene.

10) Makeup-artist

Er du en profesjonell makeup-artist eller frisør, kan du tjene ekstra penger på å sette opp din egen bedrift ved siden av jobben. Dersom du elsker sminke og/eller hårprodukter, men ikke ser på deg selv som en ekspert, kan det være en idé å dra på et kurs i dette. Snakk med profesjonelle og finn ut hva anbefaler. Makeup-artister med godt renommé og lengre erfaring kan ta relativt høye satser pr time.

11) Virtuell assistent

Er du pliktoppfyllende, ryddig og punktlig er det flere bedrifter som behøver en som deg, som kan utføre tjenester en assistent normalt gjør – bare over internett og telefon.

12) Personlig kokk/catering 

Er du flink til å lage mat, er det gode penger å tjene på å tilby dine tjenester til privatpersoner, eller til selskaper. Det er relativt enkelt å komme i gang, og marginene er som regel ganske høye.

13) Grafisk designer

Grafisk design er en ferdighet de fleste bedrifter etterspør. Selv om det finnes gratisverktøy der ute, er det ingen som kan måle seg med kvaliteten du kan forvente fra en ekspert. Er du flink i redigeringsprogrammer som for eksempel PhotoShop, er det gode penger å tjene på å tilby dine tjenester til bedrifter og privatpersoner som etterspør dette.

Olga Risborg tjener 15 000 kroner i måneden på grafisk design. Hun hjelper 4 bedrifter med diverse markedsføringskampanjer.

14) UI/UX-designer

Denne er litt mindre kjent for en vanlig gründer enn de fleste andre i denne artikkelen. User Interface (UI) og User Experience (UX)-design har som formål å sørge for at appen eller nettsiden er brukervennlig, intuitiv, visuelt tiltalende og føles bra å bruke. Disse ferdighetene er høyt ettertraktet i jobbmarkedet, noe som gjør at du kan tjene godt på å tilby dine tjenester til selskaper som har behov for å gjøre sine apper og/eller nettsider mer brukervennlige.

15) Sosiale medier-ansvarlig

Flere små selskaper og andre gründere har ikke råd til å ansette en egen sosiale medier-ansvarlig eller markedsføringsteam. Å starte en sidejobb hvor du håndterer sosiale medier for mindre bedrifter kan derfor raskt bli en lønnsom beskjeftigelse.

16) Konsulent

Er du dyktig på ett tema, og kan i tillegg vise til gode resultater gjennom tidligere erfaring, kan det å tilby konsulenttjenester til bedrifter som opererer i en bransje hvor du har erfaring være en lønnsom idé.  Her kan du for eksempel hjelpe bedrifter med å skaffe forbindelser, inngå avtaler og å påvirke selskapets strategiske plan. Igjen – jo mer erfaring og bedre resultater du kan vise til, jo høyere lønn kan du forvente å få.

17) Translatør

Er du flerspråklig og har en gründer i magen, er du heldig. Enten du ønsker å oversette tekster fra kunder over internett, eller skal kontakte internasjonale bedrifter direkte finnes det mange forskjellige måter å bygge ditt eget translatørselskap. Dette krever i tillegg svært lav investering.

18) Bryllupsplanlegger

Er du glad i dekor og detaljer og liker at ting går raskt og å jobbe under press, kan bryllupsplanlegger være jobben for deg. Fordelen med denne jobben er at det ikke krever en spesiell bakgrunn innen ett bestemt tema, men heller at du innehar de korrekte personlige egenskapene og er interessert i hva det innebærer å planlegge et bryllup.

19) Event-koordinator

I tillegg til bryllup, trenger også bursdager, jubileer, eksamensfester og mye annet å bli planlagt. Er du ryddig og strukturert, og takler stress og uforutsigbarhet godt, kan event-koordinator være en jobb som passer deg.

20) Eiendomsforvalter

En eiendomsforvalter sørger for at et et bygg er i god stand og at alt virker som det skal til enhver tid. I noen tilfeller er det forvalterens oppgave å samkjøre aktiviteter med gartnere, renholdspersonale, vaktmestere, etc, og sørge for at alle gjennomfører jobben sin skikkelig. Dette er spesielt nyttig for de med mange eiendommer som ikke har tid til å forvalte eiendommen selv.

21) Personlig trener

Er du glad i trening, er det en god idé å se etter hvilke sertifikater og kurs du kan ta for å bli en sertifisert personlig trener. Som personlig trener kan du få en jobb hvor du møter mange spennende mennesker, får drevet med noe du liker hver dag og ikke minst tjener relativt godt.

22) Regnskapsfører

De fleste bedrifter som har behov for regnskapsfører, har som regel en allerede. Likevel finnes det et marked for mindre bedrifter som ikke har sin egen regnskapsfører, men som likevel trenger råd, veiledning og hjelp med å utføre regnskapsoppgaver som for eksempel årsmeldingen.

Les også: Slik blir du autorisert regnskapsfører

23) Tekst redigering

Markedsføringshefter, interne dokumenter, blogginnlegg og alt annet av tekst behøver å bli redigert før det publiseres. Er du flink på språk og grammatikk er dette derfor en svært verdifull ferdighet å ha som kan gi deg en betydelig sideinntekt om du henvender deg til de riktige selskapene.